House on Ulverton Road

Alterations and refurbishment of a Victorian terraced house.

The existing house sits in the middle of a Victorian terrace in part of Dalkey’s Architectural Conservation Area. A crude 1980’s kitchen extension had been added to the property, dominating the garden and blocking light to the rear return. The lower ground floor had been in use as a separate flat.  The brief was to carry out a full refurbishment of the property, returning the full house to a single dwelling fit for modern family life. The decision was taken to remove the extension and return the house to its original form. 

The original kitchen would have been on the lower ground floor, serving the dining room above.  With the extension gone, and the three brightest, and biggest, rooms in the house on the upper ground floor, we proposed the relocation of the kitchen to the upper drawing rooms. Fitting the kitchen in the original east facing dining room and leaving the living room in the front drawing room facing west to the street, new structural steel was fitted to make a large opening from the new kitchen to the rear return to make a new dining space.  The new layout allows the family to use and enjoy the best spaces in the house every day with the lower ground floor now accommodating a spare bedroom, home office and a second living room.  

 

Completed 2014